sreda, 19. avgust 2009

Kepica sladoleda

Pisalo se je leto 1999. Zadnja sobota v juniju. Fešta v Mirni Peči. Ja, bil je Mirnopeški tek (na žalost iz vsem znanih razlogov zadnji). Ljudje so uživali v soncu, tekli, pili pivo in jedli sladoled. Novljan je za to posebno priložnost dal skrinjo kar ven na pločnik in prodajal sladoled po 120 tolarjev.

Piše se leto 2009. Za vikend grem s kolegi na morje v Strunjan, kjer ravno pred odhodom domov slučajno naletimo na mojega strica. Ta nas pri bližnji slaščičarni počasti s sladoledom, za kepico katerega odšteje nesramnih 1,20 evra.

En evro je vreden 240 tolarjev. You do the math.

Ja, v desetih letih se je sladoled podražil za 2,4x. Ali je prišlo res do takšnega napredka? Če bi, bi se gotovo izognili jebeni recesiji jebenih Američanov. Če bi, bi bile tudi plače 2,4x večje.

Raje nočem vedeti, koliko bom sam odštel za to, da bom lahko svojim otrokom narisal nasmeh na obraz s to ledeno radostjo. Do takrat pa se lahko le sprijaznim in uživam v relativno dragi, a mogoče tega vredni kepici sladoleda. (:

Aja, pa Mirnopeški tek pogrešam.

3 komentarji:

Lara. pravi ...

Ne samo da si zakompleksana najstnica, še s takimi stvarmi se čist preveč ukvarjaš :closedeyes:. Dejstvo da je sladoled drag je pač jeba (ja sm prej za enega Kinga dala 1,85!11!!), zato pa imamo naše vrle šiptarje s kepico po 0.80. Pardon, s kepo po 0.80.
Ko smo že pri cenah, včeraj sem za deodorant, šampon in labelo dala 9€. To je več kot 2000 tolarjev, skor me je kap zadela. Samo jebiga, očitno se bo treba navadit (pa štipendija se je zvišala za 5€ kar tak =P)

Jur pravi ...

Samo so šle gor tut plače in se mi zdi, da več kot se je sladoled podražu. Je pa res, da ko smo dobil evro nsio šle nč plače gor ampak samo cene.

Quote iz rtv:"Na dolgi rok torej velja, da standard raste. Rastejo tako cene kot plače, pri tem pa za plače velja, da rastejo nekoliko hitreje od cen, kar velja za ves razviti svet, je v Odmevih dejal Davorin Kračun z Ekonomsko-poslovne fakultete Maribor."

http://www.rtvslo.si/slovenija/s-standardom-rastejo-place-a-tudi-cene/210240

Tako, da lahko zdej kupeš več sladoled ko učas :D

Anonimni pravi ...

Zadnji MPT je bil 2000. Deljiva pa podobne spomine...