sreda, 4. maj 2011

Win-win situacija

Danes sem na troli srečal otroke. Skupina (laično oko bi reklo) petletnikov in petletnic, radostno navdušeni nad potovanjem po Ljubljani, v spremstvu treh zaskrbljenih vzgojiteljic, ki so neprestano skrbele, da so vse majhne rokice držale vsaj en ročaj. Radovedne oči so skakale iz ene stvari na drugo, premikajoči se avtomobili so bili nenaveljičljiva zanimivost, nek mali poznavalec pa se je osredotočil celo na tablice.

"Učiteljica, kater kraj je SV?"
"Used se."
"Kateeer kraj je SV?"
"Lepo sed, no."

Kot prijazen človek sem mu polglasno povedal, da gre za slovensko vojsko. Sledil je nezaupljiv pogled malčka, ki pa se je kmalu obrnil stran, kot da se ni nič zgodilo, ter se raje vključil v dogajanje vrstnikov. In kaj so delali?

Nezavedno so mimoidočim lepšali dan.

Kako? Enostavno. Predstavljajte si, da se peljete v avtu, pred vami pa je avtobus, kjer v zadnji vrsti sedi več otrok, kot je sedežev, in vsi so razigrani in nasmejani (otroci, ne sedeži, da se razumemo). Ker vedo, da je mirovanje kriminal, se neprestano obračajo ter radovedno zrejo naokoli. Najbolj zabavno pa jim je, seveda, mahati vozniku za njimi, ki pa ob še tako čemernem pogledu, ki ga mogoče prevaža s seboj, ne more kaj, da ne bi pomahal nazaj.

Otroci se začnejo smejati. Vendar v nekem čudnem smislu, saj ima njihov smeh prizvok yeah, kaj smo ga zajebali. It's a win-win situation. Po težkem jutru, ko ste se komaj dvignili iz postelje, po možnosti v vsej svoji zmedenosti pozabili spiti kavo ter se zaležani odpravili 'dogodivščinam' naproti, je gotovo super naleteti na skupino smejočih smejočih se otrok, ki vam veselo mahajo. :)

And it got me thinking (pa ne, da sem sicer nejevoljna oseba, kvečjemu nasprotno :)) - vsak dan pa ravno ne naletiš na nasmejane otroke, ki se delajo norca iz tebe (samo da ti tega ne ugotoviš). Ob vseh težavah, ki nas vsakodnevno tarejo, je pregovorno zelo težko nameniti lepo besedo, še za nasmešek potrebuješ nekaj truda. O slednjem itak kroži okrog par rekov (lepe citate najdete npr. na http://www.quotegarden.com/smiles.html), sam pa bi izpostavil le tega, da je nasmeh najcenejši način za izboljšavo vašega izgleda. ;)

Zato sam ob vsaki možni situaciji naši dragi Mariji, ki me večkrat tedensko na faksu postreže z odlično kavico in sendvičem, veselo zaželim dober dan. Mislim, da se da z lepo besedo doseči veliko, kaj šele z nasmehom, in da te podarjen nasmeh ne stane nič, kvečjemu nasproti - osreči še tebe. To pa je res prava win-win situacija. In potem, ko Mariji po šanku in najnovejši izdaji Jane po nesreči poliješ kavo, se ti ta začne smejati, vzame krpo in pobriše za tabo, za nameček pa ti brezplačno nalije še novo dozo kofeina. Zna dobra volja kar polepšati dan, kajne? :)

Zato cenim vsak dogodek, ko te namesto grdega pogleda pričaka vesel obraz, namesto zadirčnega stavka radovedno vprašanje, namesto nejevolje potrpljenje, še posebno visoko pa na moji listi navdušenja kotirajo tisti posamezniki, ki imajo zate vedno na voljo kakšen nasmeh viška, in pa tiste osebe, ki ti nasmeh na obraz rišejo nezavedno in te razveseljuje že misel na njih. Otroci so čez čas veselo zapustili avtobus, postajo kasneje pa sem njihovemu zgledu sledil še jazst. Polno nasmejan, pa ne le, ker so mi namenili nasmešek, ampak zato, da ga bom lahko komu posredoval še jazst. :)

1 komentar:

Don Marko M pravi ...

iskren nasmeh v vljudni besedi je itak minimalen možen vložek, za maximalen prejemek :) ....pa saj sem že rekel, da bo iz tebe marsikaj odličnega prineslo...