sobota, 23. junij 2012

Prvi realiziran projekt! :)

INFORMACIJSKA TABLA V MIRNI PEČI

Prvi realiziran projekt! :)
Torej - uradno stoji moj prvi arhitekturni projekt! :) Seveda informacijska tabla v središču Mirne Peči ni plod le mojega dela, ampak za tem stoji cela skupina mirnopeških študentov arhitekture: poleg mene še Jernej Lah, Primož Turk in pa naša vodja, že absolventka Mateja Muhič.

Tabla v prostoru skupaj s spomenikom in cvetlično ureditvijo.
Tabla je namenjena tako občanom kot turistom: služi kot izhodišče za pregled naselij, znamenitosti, naravne in kulturne dediščine ter je tudi smerokaz za pomembnejše objekte in gostinsko ponudbo, hkrati pa postreže z informacijami glede zgodovine, izvora imena in pa splošnimi podatki.

Kažipot za turiste.
Začetki dela segajo v februar, ko se je že večletna ideja občinskega sveta spremenila v našo projektno skupino, ki je od takrat pridno kot (mirnopeške) čebelice delala na projektu. Po večmesečnem planiranju, pridobivanju informacij, urejanju grafične podobe in dodelovanju vsebine je po odobritvi na seji v začetku junija šel projekt še v zaključne detajle in finalizacijo načrta ter potem v fizično izvedbo in postavitev.


Zahvala za pomoč pri izdelavi gre še Turističnemu društvu Mirna Peč, predvsem Ladislavi Rupena, ki je pomagala pri vsebini, in Jožetu Barbu, ki je osnoval zemljevid, pa tudi Tatjani Kupljenik, ki je poskrbela za lektoriranje, Jerneju Kokolu, ki je pomagal pri grafiki, fotografom Marku Pircu, Andreju Gašperiču ter Jožetu Avbarju, ki so prispevali svoje slike, Dragu Muhiču za pomoč pri dimenzioniranju, delavcem za izdelavo in postavitev, pa verjetno še komu, ki je tako ali drugače pripomogel h končni verziji - vsem skupaj iskrena hvala! Predvsem pa hvala občini in svetu za dano priložnost.

Zahvala gre predvsem občini za zaupanje.
Na tabli je poleg fotografij podrobnejši zemljevid središča kraja, krajši sestavek o Mirni Peči in pa zemljevid celotne občine z vsemi vasmi. Na vrhu je citat častnega občana Antona Pusta iz njegove knjige Mirna Peč z okolico nekoč in danes, ki sega v leto 1987, spodaj pa so skice značilnih in prepoznavnih ikon našega prostora. Zadnja stran z železnimi škatlastimi profili spominja na panjske končnice.

Asociacija na panjske končnice.
Pa še par malenkosti o sami tabli: stebri so iz lepljenega lesa - domačega hrasta, sama tabla je iz combond plošče, ki je vpeta v lahko jekleno konstrukcijo, pritrditveni elementi in streha pa so iz prašno barvanega železa. Cilj pri oblikovanju je bil ustvariti vez med preteklostjo - našo zgodovino in tradicijo - in prihodnostjo - razvojem.

Moderno s spoštovanjem tradicije.
Galerija slik je tudi na Facebooku. Radovednežev je bilo že danes kar dosti, vse pa vabim, da si jo ogledate kar na lastne oči. :)

Radovedne oči.

1 komentar:

nejc pravi ...

Super, super! Se bom ustavil ko grem naslednjic cez vaso dolino :-)