četrtek, 20. maj 2010

Dve različni prestolnici

Evo, vrnil sem se z nagradne ekskurzije na Dunaj in v Bratislavo. Nepozabna doživetja v dveh evropskih prestolnicah v super družbi. Ker pa se vneto pripravljam na sprejemne izpite na Fakulteti za arhitekturo, sem slednja mesta opazoval tudi skozi oči arhitekta.

Dunaj kar malo preseneča s svojo arhitekturo. Če je ogromno izjemnih stavb (tako modernih kot tudi starejših) mogoče videti na vožnji z avtobusom po Ringu, pa je fascinantnost tistih, ki izstopajo, toliko večja. Avstrijski parlament, ki je zgrajen po zgledu atenske Akropole in da korintskim stebrov nov pomen, je za nekoga, ki se v živo še ni bolje spoznal z grško arhitekturo, enostavno uau. Pa tudi Hofburg, dvorec poleg mestnih vrat, v katerem so v svojih časih živeli Habsburžani, je ravno zaradi svoje ogromnosti tako imeniten. Za popolno uživanje v arhitekturi pa poskrbi palača Schönbrunn, največja turistična znamenitost avstrijskega glavnega mesta, ki pa ne bi bila tako izjemna, kot je, če je ne bi obdajal velik brezhibno urejen park, kjer ribniki, skulpture in vodnjaki dopolnjujejo drevesa, rože in ostalo zelenje. Nasploh je Dunaj sodobna evropska prestolnica z razvitim cestnim sistemom, kjer do izraza pride tudi javni prevoz. Celotno mesto je urejeno in moderno, veliko pa je tudi zelenih površin.

Bratislava je kljub razmeroma majhni oddaljenosti (60 km) čisto druga zgodba, saj posledice življenja na drugi strani železne zavese kar kričijo iz umirjenega mesta. Iz vrha UFOja (stolp sredi mesta) sem imel razgled nad celotno prestolnico Slovaške, ki se razprostira na zavidljivi površini. V oči pa so prav bodli bledi bloki, katerih beda se je še bolj kazala v njihovi uničenosti in zanemarjenosti. Kljub tem blokom pa je bilo tudi nekaj zgradb, ki so dajale mestu lepši pridih, na primer bratislavski grad, katedrala svetega Martina in športne dvorane. A bolj kot same stavbe so me navdušile veličastne ulice, ki jih drugje težko opaziš. Ta neverjetna urejenost glavnega dela mesta, kjer so vse stavbe zgrajene po istem principu (starinske hiše z lepimi fasadami in polno okraski), je naravnost fascinantna. Toda čim prideš ven iz mestnega jedra, spet zagledaš bloke in njihovo žalost. Kljub temu pa je vsakdan v Bratislavi vesel, všeč pa mi je bila tudi umirjenost ljudi, ki se jim ni mudilo na vsakem koraku, a so vseeno delovali živahno.

Tako sem s to ekskurzijo dobil dva raznolika vpogleda v evropski vsakdan. Pa še pivo na Slovaškem stane le 0.57 evra. :)

1 komentar:

Katja pravi ...

Sedaj si me še bolj navdušil za Dunaj, katerega obiščem čez slaba dva tedna! ;)