sreda, 26. maj 2010

Polno zvezdic

Kljub temu, da zvezdice v medmrežnem sporočanju označujejo tako popravke, poljubčke in oči v raznih smeškotih, jih še največkrat zasledim namesto črke v kakšni kletvici. Kot bi med pisanjem grde besede pritisnili shift in tipko poleg backspacea in že bi bilo vse v najlepšem redu - prijazno in berljivo. Ampak ni.

Kaj sploh je kletvica? Kletvica je sodeč po SSKJ-ju manjšalnica od kletev, slednja beseda pa pomeni grobo besedo, besedno zvezo, izrečeno navadno v afektu. Torej nič lepega. Že od malega so nas učili, da je preklinanje grdo. Za vsako neprimerno besedo iz naših ust smo dobili vsaj kakšen grd pogled, če ne celo kaj hujšega.

A vendar so z odraščanjem kletvice postale del našega vsakdanjega besednjaka. Besede z južnega dela bivše države (ne, slovenske kletvice ne obstajajo) so postale tako zakoreninjene v nas, da se tega sploh ne zavedamo. Včasih se zalotimo in kakšno izustimo pred kakšnim majhnim otrokom, v neprimernem ozračju ali pa kje drugje - in občutek ni dober.

Vseeno pa so zelo dobrodošle v sproščenem okolju, ko bi radi sprostili svojo jezo. Žoga ni šla v koš, vratnica je preprečila gol, zmanjka nam pol točke do boljše ocene, Olimpija pride v finale prvenstva, ugriznemo se v jezik, res, lahko bi našteval v nedogled. Škoda si lagati - ob takih situacijah bo skoraj vsak začel preklinjati. In v tem ne vidim problema, dokler nikogar ne motimo. Jeze ne smemo držati v sebi.

Ampak sedaj, ko zna moderna družba komunicirati le še preko tipk, se kletvice zdijo nežnejše. Vsaj večini, ki jih piše tako: pi*ku ma*er. Vendar meni pol kurca ni jasno, kaj dosežemo s temi zvezdicami v sredini. Resno, zakrita črka (ali več njih) nima nobenega posebnega učinka, le da je vse skupaj težko berljivo in da izgleda naravnost nepismeno.

Zvezdica v sredini besede ne spremeni pomena, ne zakrije bistva, ne ublaži ničesar. Kletvica je kletvica in z izpuščanjem enega znaka ne postane lepa beseda. Če že kdo čuti potrebo po preklinjanju, naj to stori tako, kot se spodobi. Nihče vendar med pogovorom ne kolne tako, da reče, da ga boi kuac.

Resno, zvezdica na sredi besede ne bo odpisala grobega pomena, bo pa pomagala, da bo vse skupaj naporno za prebrati. Namesto da se trudite, da bi zmanjšali učinek grde besede, raje pazite, kdaj le-to uporabite. Kajti pisana v poševnem tisku, odebeljena, z zvezdicami ali brez - še vedno ne izraža nič lepega. ;)

8 komentarjev:

tina pravi ...

Preklinjanje
Na britanski Univerzi Keele so dokazali, da preklinjanje lahko pomaga omiliti fizično bolečino. V poskusu je sodelovalo 64 prostovoljcev, ki so morali potopiti roko v ledeno mrzlo vodo in zdržati čim dlje časa, medtem pa so ponavljali številne kletvice po lastni izbiri. Nato so poskus ponovili, vendar ob ponavljanju nežaljivih besed. Izkazalo se je, da so ob preklinjanju z roko v ledeni vodi zdržali v povprečju 40 sekund dlje, prav tako pa so stopnjo bolečine ocenili kot nižjo. Med poskusom so merili tudi srčni utrip, ki je bil ob preklinjanju hitrejši.
.....=)

Črt pravi ...

As i said - preklinjanje je dobro za izražanje jeze in podobnih čustev, pa če seveda to v normalnem trenutku nardimo. :D

Unknown pravi ...

Tole si pa lepo napisal.

Anonimni pravi ...

Predvidevam, da se zvezdice v kletvicah uporabljajo zato, ker so te na določenih portalih prepovedane. Če vstaviš zvezdico v kletvico, naj ne bi vedeli kaj ta beseda pomeni :)

Unknown pravi ...

Zvezdice so zato da ti na izklopu piše pi*da, namest [censored], kar bi napisalo če bi natipkal pizda.
Drugač pa frenči v vsakdanjem življenju večkrat reče kuac xD

Črt pravi ...

Ajde, izklop že, ampak a fejsbuk cenzurira? Ne.

Anonimni pravi ...

Č:Ajde, izklop že, ampak a fejsbuk cenzurira? Ne.

Lahko ti izbišejo profil :)

Črt pravi ...

Anonimni: In zvezdice sredi besede bodo preprečile to katastrofo? Resno, enemu zanesenjaku izpod Alp bodo skenslali profil zaradi tega, ker ni pisal zvezdic med kletvicami? Upam, da je blo rečeno ironično tole, no. :)