četrtek, 20. maj 2010

Vandalizem namesto demonstracij

Če sem na Dunaju občudoval njihov parlament ravno zaradi njegove posebnosti, bi sedaj iz istega razloga moral tudi slovenskega. Pa ga ne, kajti razbita okna in ostanki jajc na fasadi niso nikakor vredni izražanja pozitivnega odnosa.

Včerajšnje dijaške in študentske demonstracije so se sprevrgle v kaos. 12 tisoč mladih, kolikor se jih je po ocenah zbralo v Ljubljani, naj bi stavkalo proti znižanju subvencije za prehrano in malemu delu, vendar se tega ni videlo. Sam nisem bil na demonstracijah, ampak vsi mediji poročajo le o alkoholizmu in posledičnem vandalizmu.

Dijaki so odšli v glavno mesto Slovenije le zaradi odsotnosti od pouka, možnosti, da pokažejo svojo uporništvo, in seveda - žura. Večina jih ni vedela, za kaj se sploh zavzemajo (ali pa so imeli pomanjkljive informacije), kdor pa je dejansko šel na demonstracije, ker se ne strinja z predlaganim zakonom, pa gotovo ni imel v planu metanja granitnih kock.

To in še mnogo drugega (les, jajca, pločevinke, steklenice, železo) je vztrajno letelo v stavbo državnega zbora in razbilo večino oken ter hkrati onesnažilo ulico in vhod. V parlament pa je priletela tudi molotovka in povzročila prvi požar našega parlamenta v zgodovini. Ta je bil sicer minimalen, saj se je vnel le grm pred poslopjem in malo osmodil pročelje.

Toda bolj kot materialna škoda boli dejstvo, kakšna je današnja mladina. Mogoče bi policija lahko res zaščitne ograde postavila bolj stran, a namerno poškodovanje policistov, želja po razbijanju in navdušenje, ko se je kaj dejansko razbilo, je obupno. Te demonstracije si ne zaslužijo nič drugega kot neodobravanje.

Organizatorji stavk niso prevzeli odgovornosti, toda probleme je bilo za pričakovati. Moč množice je naredila svoje, tako da tudi pristojni organi niso imeli storiti kaj več, kot so. Mirne demonstracije, ki bi mogoče lahko še naredile kanček spremembe, so se sprevrgle v nekontrolirano divjanje. Zgrešen je bil že namen demonstracij, toda način, kako so se končale, je naravnost žalosten.

Vandalizem brez primere. To, kar se je zgodilo včeraj, je res nesprejemljivo za demokratično družbo.

Ni komentarjev: