nedelja, 16. maj 2010

Skupaj na štrajk?!

Dijaki gredo na ulice. Zakaj gredo in ne gremo? Ker me v sredo, 19. maja, ko so demonstracije planirane, ne bo v Sloveniji, ampak tudi če bi bil, se jih ne bi udeležil. V njih ne vidim niti potenciala za spremembo situacije niti načel, za katere bi se bilo vredno boriti. Ampak čemu pa bo Ljubljana sploh polna dijakov? Tukaj je par linkov z informacijami:

skupaj.info - Zahteve ob demonstracijah
glasstudentov.blog.siol.net - Resnica o študentskem delu
dhgoriske.blogspot.com - Protesti so žur

Toda!

Ali se vam dejansko zdi, da bodo vodilni možje spremenili svoje odločitve, če bo par tisoč dijakov napolnilo ljubljanske ulice? Meni se zdi, da ne. Sploh ne po tem, ko dialog ni zalegel. Zahteve so prehude, sploh glede na stanje v državi.

Toda za kaj se sploh gre na ulice? Ker nam jemljejo 100% subvencijo dijaške prehrane? Saj vem da ni v redu, da se to po komaj dveh letih spreminja, toda šlo je za politično potezo prejšne vlade in sedanja mora zmanjšati izgube v proračunu. Sploh pa smo dve leti nazaj za hrano dnevno dajalo po dva evra minimum, po uvedbi novega zakona pa naj bi dijak mesečno doplačeval okoli 20 evropskih. Je to kritično? Ne.

Vse dijaške in študentske organizacije odločno nastopajo proti predlagani noveli zakona o malem delu. Ste se že kdaj vprašali, zakaj? Ker bi s tem dobivali manj denarja, kot ga dobivajo sedaj. In predlagane spremembe sploh niso slabe. Nehal bi se izkoriščati status študenta, saj je namen študentov, da študirajo, hkrati pa bi šla delovna mesta k tistim, ki dejansko doštudirajo (in bi se zmanjšal problem brezposelnih).

Zakon bi sicer omejil število oddelanih ur na 728 letno, vendar ob manjši matematični računici ugotovimo, da to ni nič kritičnega. Če bi po novem hoteli delati celo leto, bi lahko delali 14 ur na teden (se pravi za vikend), ker pa v celotnem letu tudi ne bi vse vikende preživeli v službi, bi ostalo dovolj prostih ur za poletne dni. Če pa bi tako kot večina delali le poleti s polnim delavnikom, bi lahko delali dobre štiri mesece! Čisto dovolj. Pa še malo delo bi se hkrati tudi štelo v delovno dobo.

Že, toda marsikdo se vpraša, kaj pa bo s tistimi, kateri se z delom ob študiju dejansko preživljajo? Pri predlaganem zakonu bi šel večji delež za štipendije, tako da bi vsi taki morali dobiti podporo države - in hkrati bi lahko še vseeno delali. Del bi šel tudi v sklad za neplačnike, iz katerega bi bili vsi opeharjeni mali delavci plačani, poleg tega pa bi se uredile urne postavke, ki bi tako znašale od 3,50 do 8,00 € bruto.

In zakaj je ta zakon tako zmotil organe, ki naj bi se zavzemali za pravice dijakov in študentov? Delno zaradi tega, ker bo res rahel upad ponudbe del za študente, ki ne bodo več mogli delati toliko, kot želijo. Ampak v predlagan zakonu je tudi odrejeno, da se prispevek Študentski organizaciji Slovenije, ki nato dalje financira vse druge projekte in klube, zmanjša za polovico. V številkah je to iz 4 na 2 odstotka. Ta dva prosta procenta pa se bosta namenila za financiranje študentskih projektov in obštudijskih dejavnosti. Študentske organizacije, društva in klubi se bodo lahko prijavili na razpis za le-te, torej denar torej ne bo šel direktno k ŠOSu, ki z njim - roko na srce - ne ravna ravno najbolj gospodarno. Zaradi tega bodo morali malo bolj razmisliti, kako bodo poslovali s financami, vsekakor pa to ne bo pomenilo propada večjih prireditev v organizaciji študentskih klubov.

Če za zaključek razmišljanja o malem delu citiram dve misli iz bloga glasstudentov:
Študent, ki redno študira in ob tem priložnostna dela (skozi vso leto, ali med glavnimi počitnicami), ne bo čutil nobenih sprememb in omejitev.
Zakon bo tako med drugim omejil delo tistih študentov, ki status študenta izkoriščajo le za zaslužek.
Vendar malo delo in prehrana nista edina razloga za prihajajoče demonstracije - tu so še ureditev prevozov, študentskih postelj, želja po več štipendijah... Ampak ali se vam res zdi, da so demonstracije pravilna odločitev za rešitev teh problemov?

Če želite iti, pojdite. Kot predsednik dijaške skupnosti vam tukajle sedajle posredujem vse informacije, ki jih imam, in katere tudi delim z vsemi, ki jih stavka zanima: Naša šola ne organizira same stavke ali prevoza. Za slednjo zadevo se obrnite na DNŠ ali DijaS, kjer bodo na avtobusih tudi pobirali podpise. Izostanek zaradi demonstracij je opravičen, vendar le, če prej napoveste odsotnost in prineste opravičilo. Ampak preden greste, se res še enkrat vprašajte - ČEMU?

2 komentarja:

Ana pravi ...

Blogger bi moral met gumb ilike ;)

Črt pravi ...

Ko si ravno omenjala... na nekem blogu sem najdu to funkcijo, pogooglov, in sedaj lahko tudi (dis)lajkaš objave. ;)